torstai 15. kesäkuuta 2017

Puutarhuri ja kaapelityöt

Viheralan puutarhureiden työtehtäviin kuuluvat usein ns. kaapelointityöt, joihin sisältyvät kaapeliojien kaivaminen ja kaapelien asentaminen sekä merkintä. Ainoastaan luvan ja koulutuksen saaneet asentajat voivat kytkeä kaapeleita esimerkiksi sähköverkkoon, jolloin puutarhurille jää lähinnä käytännön asennustyöt.

Maakaapelin asennusta


Kaapeliurat asennetaan aina suunnitelman mukaisesti. Ura kaivetaan kaivinkoneen kaapelikauhalla mahdollisimman tasaiseksi. Kaapelit lasketaan kaivannon pohjalle, jonka jälkeen niiden päälle levitetään vähintään 20 cm hiekkaa tai hienoa soraa suojaamaan kaapelia roudalta. Rakennetuilla alueilla suojaksi asennetaan myös kaapelikouro, jonka päälle hiekkaa levitetään 20-30 cm.

25 cm suojaavan hiekkakerroksen päälle sijoitetaan varoitusnauha. Varoitusnauhan tehtävä on varoittaa mahdollisessa uudessa kaivuutyössä lähestyvästä kaapelista. Varoitusnauhasta käy ilmi myös kaapelin tyyppi, esim. sähkö- tai datakaapeli. Varoitusnauhan päälle laitetaan täytemaata, kunnes ura on jälleen täytetty.

Kaivuutöiden yhteydessä paljastunut maakaapeli


Urakan jälkeen asennetut kaapelit merkitään piirustuksiin. Hautausmaalla kaapelit kulkevat nykykäytännön mukaisesti 70 cm syvyydessä. Liikenneväylien kohdalla syvyys täytyy olla vähintään 80 cm. Syvyyden tarkoitus on suojata kaapelit rikkoutumiselta yläpuolella tapahtuvan alueen käytön seurauksena. Maakaapelien menokohta maan alle suojataan muovi- tai kevytmetalliputkella.

Maakaapelin reitti kulkee sähkökaapista maan alle


Kaapeleita kaivaessa on huomattava, että mikäli alueella jo aikaisemmin sijainnut kaapeli vaurioituu kaivuutöiden yhteydessä, on työt keskeytettävä välittömästi ja kaivanto suojattava. Rikkoutuneesta kaapelista on ilmoitettava sähkölaitokselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti