maanantai 30. lokakuuta 2017

Lannoitteet

Kasvilannoitteet sisältävät yleensä kolmea kasvien pääravinnetta; typpeä, fosforia ja kaliumia. Tyypillisesti nämä merkitään kemiallisilla merkeillään N (typpi), P (fosfori) ja K (kalium). Lannoitteissa merkitään usein niinsanottu NKP-arvo, joka muodostuu näiden kolmen alkuaineen prosentuaalisista osuuksista lannoiteseoksessa, esimerkiksi NKP-arvossa 6-6-25 (Yara Ferticare Hydro) typen osuus on 6%, fosforin osuus 6% ja kaliumin osuus 25%. Esimerkin tuotteessa typpipitoisuus on alhainen ja se on tarkoitettu erityisesti kasvihuonevihannesten viljelyyn.

Kuva: yara.fi

Typpi on ravinne, jota kasvit tarvitsevat määrällisesti kaikkein eniten. Typpi auttaa kasvia kasvamaan nopeammin ja rehevämmin, liian vähäinen typen saanti taas aiheuttaa heikentynyttä kasvua.

Fosforia kasvi tarvitsee eniten keväisin ja kukkimisvaiheessa. Fosfori auttaa kasvia muodostamaan uutta solukkoa erityisesti juurissa.

Kalium nostaa kasvien vastustuskykyä kasvitauteja vastaan. Se auttaa myös muita ravinteita imeytymään. Nuorilla kasveilla kaliumintarve on suurimmillaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti