maanantai 7. joulukuuta 2015

Saksalaisten sotilaiden hautausmaa - Deutscher Soldatenfriedhof

Honkanummen hautausmaan läheisyydessä, Lahteen vievän moottoritien toisella puolella sijaitsee Saksalaisten sotilaiden hautausmaa. Tälle metsähautausmaalle on haudattu Suomessa palvelleita, lähinnä toisen maailmansodan aikana kaatuneita saksalaisia sotilaita. Toisessa maailmansodassa kuolleita on haudattu tälle hautausmaalle 364, jonka lisäksi haudattuna on kuusi ensimmäisen maailmansodan saksalaisuhria ja 201 saksalaista merisotilasta.

Hautausmaan nykyinen sisäänkäynti

Saksalaisten sotilaiden hautausmaa avattiin vuonna 1963. Sisäänkäynti hautausmaalle tapahtui sisäänkäyntihallin kautta, josta avautui kunniapiha muistomerkkeineen. Kymmenen vuoden kuluttua rakennettu Lahdenväylä katkaisi alkuperäisen tien hautausmaalle ja kulkureitti hautausmaalle siirrettiin kulkemaan kivimuuriin puhkaistusta portista vanhan Lahdentien kautta. Vanha sisäänkäyntihalli on edelleen olemassa moottoritien vieressä.

Saksalaisten sotilaiden hautakiviä metsähautausmaalla

Vuoden 1944 muutenkin surulliset tapahtumat saivat jatkoa joulukuun 12. päivä, kun kaksi saksalaista hävittäjäalusta (Z35 ja Z36) ajautuivat Suomenlahdella surkeissa sääolosuhteissa merimiinoihin ja upposivat vieden mukanaan yli 600 saksalaista sotilasta. Näistä vainajista noin 200 saatiin nostettua merestä ja heidät haudattiin lopulta Honkanummen multiin joukkohautaan, joka peitettiin kivimuodostelmalla. Hukkuneiden nimet on kaiverrettu joukkohaudan laidalla olevaan kiviseen muistomerkkiin.

Saksalaisten merisotilaiden joukkohauta

Honkanummen hautausmaan yhteydessä olevalle hautausmaalle on kerätty eteläisen Suomen alueella kaatuneet saksalaiset. Samana vuonna avattiin saksalaisten sotilaiden hautausmaa myös Rovaniemelle. Pohjoisemmalle hautausmaalle kerättiin saksalaisten sotilaiden ruumiit Lapin läänin ja Oulun läänin alueelta. Rovaniemen vastaavalle alueelle Norvajärvellä on haudattu lähes 2700 saksalaista.

Useat sotilaat on haudattu tunnistamattomina

Ehkä Lapin sodan vuoksi Rovaniemellä sijaitseva saksalaisten sotilaiden hautausmaa on suosittu matkailukohde. Samanlaista yleisöryntäystä ei Honkanummen yhteydessä olevalle hautausmaalle ole odotettavissa, mutta paikka on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kaikille historiasta kiinnostuneille. Norvajärven hautausmaa Rovaniemellä on saanut Lapin Kansan toimesta esittelyvideon Youtubeen, linkki videoon löytyy klikkaamalla tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti