keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Viherrakentamisen viikko

Joulukuun puoliväli opiskelusuunnitelmassani pitää sisällään viikon mittaisen opiskelujakson oppilaitoksessa. Tämä on tähän mennessä pisin yhtämittainen lähiopiskelujaksoni. Alkuviikosta opiskelimme erilaisten maalajien luokituksia ja ominaisuuksia. Käytännön työnä ryhmämme toteuttaa lähistöllä sijaitsevan kiinteistön salaojituksen sekä piha-alueen korkeusmittauksen.

Mittauslaitteiston hienosäätöä kentällä


Oppisopimusopiskelijana en pääse itse osallistumaan kaikkiin projektin työvaiheisiin. Kiinteistöjen ja piha-alueiden mittauksista voisi perustaa erillisen blogin, enkä aio tässä vaiheessa kirjoittaa aiheesta enempää. Sää ulkona oli muutaman asteen pakkasen puolella ja kylmä tuuli tuiversi jäädyttäen varsinkin kirjurintehtävissä toimineiden opiskelijoiden sormet.

Ahkerat opiskelijat seuraavat mittauslaitteen käyttöä


Ehdimme sisätiloissa lämmitellessämme opiskelemaan maalajeja sekä niiden geoteknisiä ja rakennusteknisiä luokituksia. Kävimme läpi mm. eri maalajien kantavuutta, kokoonpuristuvuutta, tiivistettävyyttä ja routivuutta eli roudansietokykyä. Luonnollisesti kouluttajamme opetusvälineisiin kuuluvat maalajinäytteet, joten saimme myös näppituntuman siihen miten erilaiselta tuntuvat märkä hieta, hiesu ja hiekka.

Erilaista mursketta, soraa ja kiviä näytelaatikoissa


Omalta osaltani viikon odotetuin aihe oli materiaalilaskenta, sillä tästä aiheesta minulla ei ole minkäänlaista kokemusta. Tutuiksi kävivät termit teoreettinen ja todellinen kiintotilavuus sekä teoreettinen ja todellinen rakennetilavuus. Massakertoimissa ja niihin liittyvissä lausekkeissa riitti pureskeltavaa, sillä edellisestä matematiikantunnista on monella vierähtänyt parikin vuosikymmentä.

"Todellinen pinta-ala kertaa kuopan syvyys ja työskentelyvara siirtymärakenteineen"


Viheralan opiskelu on äärimmäisen mielenkiintoista ja toistuvat ahaa-elämykset pitkien koulupäivien aikana saavat mielen pysymään virkeänä. Välillä huomaa laskeneensa kaivannon todellisen kiintotilavuuden yli kolminkertaiseksi oikeaan verrattuna ja vain sen takia, että on poiminut vääränkorkuisen rakennekerroksen viereisestä tehtävästä heti laskun alussa. Onneksi virheet tässä vaiheessa ovat sallittuja ja niistä opitaan! Tilanne olisi vähän toinen, jos pihaan olisi oikeasti kipattu kuuden kuorma-autolastillisen sijasta 18 kuorma-autollista murskesoraa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti