torstai 3. joulukuuta 2015

Arboristin välinehuoltoa

Pimeä ja sateinen, lumettoman joulukuun aamu on puutarhurille parasta aikaa työkalujen ja varusteiden huoltoa varten. Tänään avasin ensimmäistä kertaa elämässäni moottorisahan kuoret ja tutustuin sisuskaluihin. Tällä kertaa käsiin osuneen Stihl-merkkisen sahan sisältä löytyi vanhalle moponrassaajalle tutunnäköinen sylinteri jäähdytysrimoineen, ilmansuodatin ja sytytystulppa.



Moottorisahan teräketju pyörii omassa urassaan sahan moottorissa kiinni olevan laipan päällä. Ketju irroitetaan irroittamalla laipan suojakuori sekä kaksi laippaa paikallaan pitävää mutteria. Näin laippa irtoaa koneen kyljestä ja ketjun voi vetää ulos laipasta, kunhan sen on ensin nostanut pois ylemmässä kuvassa näkyvältä vetopyörältä. Mikäli on tarvetta vaihtaa terä uuteen, samalla kannattaa puhdistaa moottorisahan koneisto ja laipan ura esimerkiksi paineilmalla. Samalla voi tarkistaa sytytystulpan kunnon ja vaihtaa tai puhdistaa ilmansuodattimen. Myös vetopyörä on moottorisahan normaali huoltokohde, se kannattaa pitää puhtaana ja vaihtaa uuteen aina tarvittaessa.



Ketjun teroittaminen onnistuu parhaiten tarkoitukseen soveltuvalla pyöreällä viivalla. Viilan oikea koko, teroituskulma sekä viilaustekniikka ovat avainsanoja terävyyttä silmälläpitäen. Teroittamista varten saha kannattaa kiinnittää laippaosastaan esimerkiksi ruuvipenkin leukojen väliin (kuten kuvassa) jotta terää voi pyörittää samalla. Tämä Stihlin saha jäi huoltotoimenpiteiden jälkeen odottamaan parempaa säätä, joiden saapuessa hyökkään sillä pihlajien kimppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti