sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Oppisopimuskoulutus pähkinänkuoressa

Tehdessäni päätöksen blogin aloittamisesta, tavoitteeni tämän suhteen olivat melko selkeät - halusin tuoda puutarhurin ammatin, oppisopimuskoulutuksen ja hautausmaalla työskentelyn esille sellaisena kuin mitä se oikeasti on, suunnattuna erityisesti sellaisille henkilöille, jotka pohtivat puutarhurin ammattia, oppisopimuskoulutusta tai hautausmaata työpaikkana. Myös muut alalla työskentevät ovat kertoneet lukevansa mielellään muiden puutarhureiden blogeja, joita ei Suomessa ole ainakaan liikaa.

Kasvintunnistus, puutarhuri, oppisopimus
Muistiinpanoja ja kahvitahroja kasvintunnistuksen oppitunnilta.

Tässä kirjoituksessa aion käsitellä näistä aiheista käsitellä oppisopimuskoulutusta yleisesti. Tehdessäni omaa päätöstäni ammatinvaihdoksesta pohdin valintaa "perinteisen" opiskelun ja oppisopimuskoulutuksen välillä. Oma valintani oli selkeä, johtuen elämäntilanteestani juuri takaisin Helsinkiin muuttaneena kahden lapsen perheenisänä. Valintani perustui siis ainakin osittain taloudelliseen tilanteeseen, sillä pelkillä opintososiaalisilla eduilla (opintotuki) emme välttämättä tulisi toimeen puolisoni työssäkäynnistä huolimatta.

Suurena houkuttimena oppisopimuskoulutukseen on myös se, että tällä tavalla opiskelija pääsee heti kiinni käytännön työhön. Itse olin kahden kuukauden jälkeen oppinut käyttämään puutarhurin peruskalustoa kuten siimaleikkureita, raivaussahoja ja lehtipuhaltimia. Puunhoitotöitä tehdessäni sain tietysti kokemusta myös erilaisista (teleskooppi)sahoista, Avant työkoneesta/traktorista ja siihen liitetystä henkilönostimesta.

Viherala, oppisopimus, puutarhuri
Raivaussahalla alasleikkaamaani angervoa

Oppisopimuskoulutuksessa opiskeluajalta maksetaan palkkaa, sillä oppisopimusopiskelija on työnantajansa kanssa työsuhteessa. Usealla alalla oppisopimusopiskelijan palkka on määritelty alan TES:ää eli työehtosopimuksessa. Seurakunnan työntekijänä minun palkkani määritellään KirVESTES:ssä eli Kirkon työ- ja virkaehtosopimuksissa. Oppisopimusopiskelijalle maksettava palkka on yleensä jonkun verran pienempi kuin alalla työskentelevän henkilön jolla jo on alan tutkinto. Kaikille oppisopimusopiskelua suunnitteleville annankin neuvon tutustua jo etukäteen alan työehtosopimuksiin.

Opiskelupäivien ja työpäivien määrä vaihtelee ja riippuu opiskelijan aikaisemmasta työkokemuksesta ja osaamisesta, työpaikkaohjaajien osaamisesta, työpaikan tarjoamista oppimismahdollisuuksista sekä meneillään olevasta jaksosta. Itse suoritan opiskelupäivät TTS:n Rajamäen toimipisteessä Nurmijärvellä. Etenen yhdessä vuonna 2015 aloittaneiden täyspäiväisten puutarhuriopiskelijoiden ryhmässä, mutta osallistun vain pieneen osaan heille järjestettävästä koulutuksesta. Tänä syksynä olen mm. istunut kasvibiologian tunneilla sekä opiskellut kasvintunnistusta. Oppisopimusopiskelijan vastuu omasta opiskelustaan ja siinä etenemisestä on paljon perinteistä opiskelijaa suurempi. Tämä vastuu korostuu sellaisilla aloilla, jossa tietopohjaisia opintoja on paljon.

Kasvioppi, kasvibiologia, puutarhuri, oppisopimus, viherala
Kasvibiologian oppikirja

Omasta puolestani pystyn lämpimästi suosittelemaan oppisopimuskoulutusta erityisesti alanvaihtoa suunnitteleville henkilöille. Minun oli tarkoitus kirjoittaa tähän merkintään tietoja ja kokemuksia myös oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta sekä siihen liittyvän työpaikan löytämisestä, mutta tekstiä tuntuu tulevan tästäkin aiheesta niin paljon että ehkä on syytä kirjoittaa siitä oma blogikirjoitus, ettei yksittäisten kirjoitusten pituus kasva liikaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti